Sledeće

BLAGOJE MOŠA MARJANOVIĆ | Priče iz kraja #26

53 Pregled/a· 29/03/21
Meridian TV
Meridian TV
3 Pretplate
3

⁣Blagoje Moša Marjanović je bivši srpski i jugoslovenski fudbaler i trener. Nekad je bilo dovoljno reći: Moša, i znalo se o kome je reč. Njegova biografija je sinonim za fudbalsko majstorstvo u vremenu između dva rata. Sjajan igrač i nenadmašan golgeter.

Igraj Texas Hold'em Poker PROTIV PRAVIH IGRAČA - samo u Meridianu! https://meridianbet.rs/promo/texas-holdem-poker/?affiliate=200469&campaign=13153&refer=QTk1NzM0QkVFQkE2QjI0NkMwNjEzNENDMjA1QTczQjc=

Rođen je u Beogradu od oca Dimitrija, trgovca, i majke Sofije. Počeo je da igra još kao dečak, u trećem timu podmlatka “Jugoslavije”, da bi ga Radenko Mitrović, najveći lovac na talente, odveo u BSK. Mošina karijera bila je skokovita. Brzo je postao prvotimac i reprezentativac. Gotovo da je bilo nezamislivo da prođe utakmica, a da Moša ne postigne gol.

DARKO PANČEV | Priče iz kraja #22 https://youtu.be/6uGb74xxzeM

Igrao je na poziciji centarfora i desne polutke i sa Aleksandrom Tirnanićem je sačinjavao čuvenu desnu stranu reprezentacije i BSK. Za reprezentaciju je debitovao 28. juna 1926. na prijateljskoj utakmici protiv Čehoslovačke u Zagrebu. Prvi put se u listu strelaca upisao 15. maja 1927. protiv Bugarske, u Sofiji kada je u poslednjih pet minuta postigao jedina dva gola na meču.
Bio je učesnik Svetskog prvenstva 1930. u Urugvaju. Igrao je u sve tri utakmice koje je reprezentacija tamo odigrala. U drugom meču protiv Bolivije (4—0), bio je strelac drugog gola. Reprezentacija Jugoslavije je na tom prvenstvu završila takmičenje porazom od Urugvaja sa 6-1, u polufinalu. Poslednji meč u dresu sa državnim grbom odigrao je 3. aprila 1938. protiv Poljske u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo. Tada je Marjanović postigao jedini gol na utakmici. Najbolji strelac prvenstva Jugoslavije je bio tri puta, 1930, 1936. i 1937.

Posle Svetskog prvenstva, BSK je počeo da plaća svoje igrače. Plate su primali jedino Moša Marjanović i Aleksandar Tirnanić, čime su postali prvi profesionalci u jugoslovenskom prvenstvu. Moša je primao visoku platu za ono vreme, 1.800 ondašnjih dinara.

Za vreme rata je bio u zarobljeništvu u Nemačkoj. Po povratku iz zaroblejništva posvetio se trenerskom pozivu.
Trenersku karijeru je počeo u BSKu, koji je sa klupe predvodio tri sezone. Prvi trofej kao trener je osvojio u kupu 1953., nakon pobede nad Hajdukom iz Splita od 2-0. U sezoni 1954/55. BSK je bio vicešampion, a iste godine je osvojen i kup, nakon pobede istim rivalom i istim rezultatom kao prethodnog puta. Nakon toga je dve godine boravio u Italiji, gde je prvo trenirao Torino, a zatim Kataniju. Od 1960 je bio trener FK POBEDA Prilep. Kada se spremao da nastavi trenersku karijeru u Kairu, doživeo je 1961. godine moždani udar sa čijim se posledicama borio punih 20 godina, do kraja svog života.

Ukoliko vam se video svideo obavezno ga lajkujte, a ukoliko Vam se sviđa ovakav sadržaj, pretplatite se na kanal i pritisnite zvonce jer će ovakvog materijala biti u budućnosti!

Pratite aktuelne sportske vesti na https://meridianbetsport.rs/

Zapratite nas:
Instagram https://www.instagram.com/meridianbet_rs/
Facebook https://www.facebook.com/MeridianbetRS/

BLAGOJE MOŠA MARJANOVIĆ | Priče iz kraja #26

#MosaMarjanovic #LegendeFudbala #PriceIzKraja

Prikaži više

 0 Komentari sort   Sortiraj po


Facebook komentari

Sledeće